‘Vrijwilliger: een volwassen versie van een goede fee’

Intrinsieke motivatie
Een vrijwilliger is iemand die naast zijn werk, studie of gezin, één of twee uur per week iets voor een ander betekent. Een vrijwilliger wordt hiervoor niet of nauwelijks betaald en heeft een andere intrinsieke motivatie dan een professional. Veel vrijwilligers geven aan zich door dit werk waardevol te voelen. Maar ook dat zij zich hierdoor ontwikkelen én er plezier aan beleven. Natuurlijk ontmoeten zij eveneens nieuwe mensen en leren zij organisaties kennen.

Ervaringen hulpvragers
Aan de andere kant ervaart een hulpvrager een vrijwilliger ook anders dan een professional. Met name op relationeel gebied wordt er een verschil gevoeld. Zo worden onze vrijwilligers ervaren als oprecht, (financieel) belangeloos, ervaringsdeskundigen en passievol. Mooie complimenten!

Vrijwilligers doen belangrijk werk en zijn onbetaalbaar
En dat realiseren wij ons maar al te goed! De taak van een vrijwilliger die mensen helpt, moet niet onderschat worden. Je kan namelijk grote invloed hebben op de gedragingen en gevoelens van de mensen die je helpt. Daarom zijn wij bij Social Work Breda kritisch bij het ‘aannemen’ van vrijwilligers en vinden wij het belangrijk dat je de juiste ondersteuning en begeleiding krijgt. Dit betekent dat je altijd terecht kunt bij een vrijwilligerscoördinator en dat je trainingen kunt volgen, maar ook dat je samen met andere vrijwilligers kunt sparren tijdens intervisiebijeenkomsten. En natuurlijk tonen wij onze waardering regelmatig met gezellige bijeenkomsten!

Gemeente Breda 
In de gemeente Breda zijn er jaarlijks honderden vrijwilligers actief op allerlei maatschappelijke vlakken. Social Work Breda richt zich met name op Jongeren (opgroeien), Ouders (opvoeden) en Buurtbemiddeling. Er zijn daarbij ook mogelijkheden op verschillende niveaus: van uitvoerend tot organiserend, voor langere tijd of juist voor een korte periode etc.

Ook vrijwilliger worden?
Lijkt het je wel wat om je als vrijwilliger in te zetten en wil jij ook een steentje bijdragen aan een fijne samenleving? Bekijk dan wat de mogelijkheden zijn. Er zit vast iets voor je tussen!

VRIJWILLIGER WORDEN?